Naše potraviny Recepty Grilované jarné kuriatko so šťovíkom a špecľami
Grilované jarné kuriatko so šťovíkom a špecľami

Grilované jarné kuriatko so šťovíkom a špecľami

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu náročná

Ingrediencie

Mäso:
Kurča 2000 g
Prepustené maslo 150 g
Soľ 1 g
Špecle:
Hladká múka 300 g
Hrubá múka 300 g
Soľ 20 g
Vajcia 500 g
Smotana 30 % 150 g
Ostatné:
Pršut bok 200 g
Šťovík 100 g
Radicchio 250 g
Trebuľka lesná 1 g
Prepustené maslo 50 g
Soľ g

10 porcií

Príprava halušiek
Do hrnca dáme variť vodu a osolíme ju.  V miske vymiešame hladké, husto tečúce cesto z múky, vajec, smotany a soli.  Cesto pretláčame cez dierované sito do vriacej vody. Vytvoria sa nám dlhšie ''rezance'', špecle. Po uvarení ich vyberieme kovovým podberákom a vložíme do nádoby s nakrájanou, vypečenou slaninou. Zľahka premiešame.

Príprava kuriatka
Umyté kuriatko rozdelíme na prsia s kosťou (tzv." motýlik ") a stehná. Výraz " motýlik " znamená prsia s hrudnou kosťou a s prvou kosťou z krídla.  Prsia dôkladne osušíme a vložíme na dobre nahriatu panvicu s prepusteným maslom. Prsia postupne opekáme zo všetkých strán, pokiaľ nie je koža dozlata.  Takto opečené prsia dopekáme v trúbe asi 6 minút na 170 °C. Potom ich vytiahneme a necháme asi tri minúty odpočinúť, aby nám pri krájaní nevytekala z mäsa šťava. Tesne pred servírovaním oddelíme prsia od hrudnej kosti. Z pŕs vyberieme vnútorný sval (tzv. "frikasé"), ktoré pri servírovaní kladieme na upečené prso. Mäso musí byť šťavnaté, ružové.

Príprava šťavelu a radicchia
Na panvicu vložíme trochu prepusteného masla, necháme ho rozpustiť a ochutíme soľou. Umyté listy šťaveľu a prekrájané radicchio v masle zľahka prehrejeme.

Servírovanie

Na nahriaty tanier rozložíme ochutené špecle spoločne s radicchiom a ochutenými listami šťaveľu. Na ne položíme vyrezané kuracie prsíčko s "frikasé", preliate výpekom z panvice. Pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.

Tip:

Prepustené maslo je 100 % maslový výrobok, ktorý je vhodný k tepelným úpravám ako je pečenie a vyprážanie.Dá sa už kúpiť hotové v Metro.

Ostatné kuracie kosti použijeme na prípravu šťavy alebo demi glace. Tie potom využijeme na zvýraznenie chuti výpeku.

Šťaveľ poznáme ako obľúbenú rastlinu zo svojho detstva, ktorá rastie na lúkach. Je to veľmi atraktívna rastlina na prípravu pokrmov, ako sú aj polievky, omáčky. My sme ho použili ako zeleninový doplnok, lebo jeho nakyslá chuť nám uhladí výrazne slanú chuť slaniny.

Ďalšie recepty

Kuracie krídelká pečené na pive

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Truffles

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tartaletky

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty