Naše potraviny Recepty Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry
Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry

Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Morský vlk 1500 g
Soľ Maldon 10 g
Olivový olej 50 ml
Bask ryža 500 g
Červená šošovica 100 g
Fazuľa purpurová, farebná 100 g
Fazuľa červená 100 g
Cizrna 100 g
Fazuľa mesačná - veľká biela 100 g
Rastlinný olej 100 ml
Cibuľa 120 g
Paradajkový pretlak 150 g
Zázvor, mletý 10 g
Koriander, mletý 10 g
Kardamon, mletý 10 g
Škorica celá 20 g
Kurkuma 5 g
Chilli papričky 10 g
Zázvor čerstvý 10 g
Cesnak 10 g
Klinček celý 1 g
Bobkový list 1 g
Kardamon celý 1 g
Koriander čerstvý 30 g
Soľ kamenná 30 g

10 porcií

Výrobný postup

Ryža
Preberieme, premyjeme vo vode (postupne trikrát vymenenej) a varíme v dostatočnom množstve vriacej vody. Varíme "na zkus". Uvarenú ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme v cedníku odkvapkať. Potom ju vyklopíme do misky a dvojzubou vidličkou prevzdušníme. 

Strukoviny 
Preberieme, prepláchneme a oddelene varíme v dostatočnom množstve vody. Nesolíme. Opäť varíme "na zkus". Po uvarení precedíme, vývar zo strukovín použijeme pri ďalšom spracovaní.

Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do sklovita, pridáme paradajkový pretlak a znovu orestujeme. Do pretlaku potom postupne pridávame korenie  - mletý zázvor, mletý koriander, mletý kardamon, škoricu celú, kurkumu a stále zľahka restujeme na miernom ohni. Potom podlejeme trochou vývaru zo strukovín, pridáme klinček, bobkový list, soľ, cukor, nastrúhaný čerstvý zázvor a cesnak a pre pikantnosť kúsok rozkrojenej chillii papričky (nesekáme ju, aby sme ju mohli kedykoľvek vybrať a regulovali si tak pálivosť). Všetko dokonale uvaríme. V mažiari rozdrtíme celý kardamon a pridáme ho do základu. Všetko dôkladne povaríme, pridáme fazuľu a poriadne prevaríme, aby sa chuť správně dostala do fazule.

Morského vlka zbavíme šupin, umyjeme, osušíme a vyfiletujeme. Jednotlivé filety šikmo prekrojíme. Panvicu si dobre nahrejeme a na malom množstve oleja pečieme mierne osolené filety (kožou dole). Zozačiatku ich trochu pritlačíme k panvici, aby sa nepokrútili. Pečieme tak na panvici bez otáčania, dokiaľ nieje koža upečená do chumkava. Najprv zprudka a potom na miernom ohni. V momente, keď je koža chrumkavá a mäso ryby i na provchu prehriaté, filé otočíme aby sa mäso zatiahlo i z druhej strany a ihneď servírujeme.

Servírovanie

na nahriaty tanier na stred nasypeme ryžu, v strede v nej urobíme malú jamku a vložíme do nej indické strukovinové curry. Na vrch položíme pripravený filet z ryby. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvého koriandru.

Tip:

Filé z morského vlka pečieme iba z jednej strany. Filé je nízké, prepečie sa aj bez obracania.
Strukoviny je vhodné si uvariť dopredu, potom už len pripravíme curry a rybu.
Ak máme dosť času,strukoviny varíme v curry postupne podľa veľkosti.

Ďalšie recepty

Kuracie krídelká pečené na pive

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu náročná

Zobraziť celý recept

Truffles

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty